Een gemiste kans…

“Een CV mag maximaal twee pagina’s kort zijn..”. Aldus veel re-integratiebedrijven, jobcoaches en andere goed bedoelende “experts” die de werkzoekende ICTer op zijn of haar pad krijgt. Een gemiste kans voor iedereen…

Goede bedoelingen
Velen zullen het wel herkennen: je bent op zoek naar een nieuwe baan en plotseling heeft iedereen in je omgeving verstand van solliciteren en de arbeidsmarkt. Je krijgt te pas en te onpas goed bedoelde adviezen over hoe je CV eruit moet zien. Wel een foto, of juist niet. Wel je geboortedatum? Of juist niet, want je bent misschien de 50 al gepasseerd. Nee, vooral niet te lang, maximaal twee pagina’s. Beter nog: gewoon op één A4-tje, dat leest lekker snel!

Een kans
Wij zien het helaas maar al te vaak gebeuren. Een gesprek met een werkzoekende ICTer bij ons aan tafel. Meestal enthousiast over de kans die we ze bieden om een nieuwe opdracht of baan te vinden. Soms teleurgesteld over de gemiste kansen in het verleden, zichzelf afvragend waarom ze elke keer de kans nét niet krijgen om aan de slag te gaan. Net even te vaak afgewezen, soms niet eens een reactie op een sollicitatie, of, nog erger: niet eens terugkoppeling na een eerste of tweede kennismaking. Soms zeer ongemotiveerd en onvoorbereid. Maar daarover in latere berichten meer. Hier sta ik graag even stil bij de eerdergenoemde goed bedoelde, maar volkomen misplaatste adviezen van zogenaamde experts in het bemiddelen van werkzoekenden. En dan met name de werkzoekende ICTer. Over andere vakgebieden kan ik me niet uitlaten, aangezien dat niet onze expertise is. Wij hebben verstand van ICT. En van ICTers. En van de manier om ze naar een nieuwe opdracht of uitdaging te bemiddelen. En dat doen we met scherpte en visie.

CV als instrument
Het meest belangrijke instrument om een werkzoekende ICTer goed te positioneren en te presenteren? Het CV! Jawel, het CV. Met daarin, op een gestructureerde wijze een overzicht van zijn profiel, motivatie, opleidingen, zijn kennisgebieden (het liefst gerubriceerd naar ervaringsjaren of mate van senioriteit) en zijn werkervaring. Want een ICTer houdt van techniek. Van inhoud. Van technologieën, ongeacht of ze verouderd of nieuw zijn. Software-versies voeren de boventoon. OEM vendoren zoals IBM, HP, Dell, Microsoft, VMWare, Citrix, Java, Oracle, SAP en vele anderen spatten van het papier af, op zoek naar de gretige blik van een opdrachtgever of een nieuwe werkgever. De broodnodige certificeringen vallen op. Uitgevoerde werkzaamheden staan strak omschreven, inclusief de technisch inhoudelijke toelichting. Deelname aan de vele projecten staat beschreven. Beknopt, maar wel met de technische details.

Durven is helpen!
En dat, beste goed bedoelende adviseurs, jobcoaches, verbinders, re-integratiecoaches, dat past niet op één of twee pagina’s. Daar moet je gewoon een pagina of vier tot vijf aan kunnen én durven wijden. Vijftien of meer jaren ICT ervaring verdienen gewoon de ruimte om te glanzen. Mét een foto! Mét de geboortedatum! Geef de werkzoekende ICTer gewoon de kans die hij verdient en begrijp de wereld waarin hij zich beweegt, zoekende naar een nieuwe baan. En vind je dat een CV maximaal twee pagina’s kort mag zijn? Stop dan met het “helpen” van de ICTer en laat dat over aan partijen die er verstand van hebben. En daar succesvol in zijn:

“itlinx – Connects Careers. Meer dan 50 jaren kennis en ervaring in de wereld van ICT”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *